Tel No. (021) 33287314

showcase image

معرفی گونه توس و مقایسه خواص فیزیکی و مکانیکی ان با چوب راش

نام علمی توس Betula از خانواده Betulaceae است. این درخت در نیمکره شمالی به ویژه در شمال اروپا و کانادا و مناطقی ار آسیا وجود دارد در ایران این گونه را به ندرت می توان در شمال کشور مشاهده کرد و در واقع بازمانده جنگل های اولیه خزری و در حال انقراض است از نام های دیگر این گونه در ایران می توان غان، تیس، شجرالتامول، غوش را نام برد در سال ذهای اخیر برخی از صنایع همچون چوب و کاغذ مازندران با استفاده از واردات چوب از روسیه به شکل بینه پوست کنی شده نیاز خود به ماده اولیه چوبی را برطرف نموده اند این گونه در مقایسه با سایر چوب های وارداتی کمتر مورد تحقیق قرار گرفته و اطلاعات کمی از ان در دسترس است.
توس گونه ای پهن برگ است، که به شرایط سخت اکولوژیک با آب و هوای نیمه خشک و سرد مقاوم است. درخت توس در کشورهای شمالی اروپا در بهترین حالت، ساقهای قایم و استوانه دارد که به خوبی لوله بری شده و گرده بینه هایی با درجه کیفی بالا تولید می کند که در صنایع تخته چندلای روسیه و فنلاند اهمیت فراوانی دارند.
چوب توس ریز بافت بوده و چوب برون آن به رنگ زرد روشن تا سفید و چوب درون قهوه ای روشن تا سرخ روشن است چوبی است راست تار و یکنواخت با نقوش کم که گاه به طور تصادفی گرده بینه ها دارای نقوشی مواج و مجعد و یا نقوش پر مگس مانند ظریف و قهوه ای رنگی به شکا مارپیچ بوده که زیبایی و جذابیت جالبی را به چوب می بخشد. چوب توس فاقد بو و طعم بوده و نسبتآ سنگین است و به سختی شکاف بر می دارد توس زرد وزنی به حدود وزن بلوط داشته و توس اروپایی کمی سبک تر است. کار با آن آسان و دارای مقاومت کم است به خوبی لاک و چسب می پذیرد و پرداخت می شود توانایی زیادی در نگهداری پیچ و میخ دارد. این چوب در شرایط مناسب برای پوسیدگی به دلیل کم بودن مواد استخراجی مانند گونه های راش، توسکا و نمدار بادوام نبوده و مورد حمله عوامل مخرب بیولوژیک و حشرات قرار می گیرد. چوب توس از لحاظ سختی به خوبی با چوب زبان گنجشک قابل مقایسه است و در دیگر خصوصیات استحکامی عمومآ بهتر از ان است کار با دست و ماشین بر روی آن به آسانی صورت می گیرد به خوبی خراطی شده و برای تهیه روکش های عالی لوله بری می شود.
چوب توس به واسطه کاربرد آن در صنعت تخته چندلا نیز معروف است تخته چندلای توس به علت دارا بودن خصوصیات استحکامی در مصارف ساختمانی استفاده می شود. امروزه در ساختمان سازی، سازه های چوبی، کفپوش ها، کابینت و قایق سازی کاربرد فراوان دارد. چوب ماسیو توس در مبلمان، به ویژه اسکلت مبل های تمام پارچه نیز استفاده می شود. توس قابلیت رقابت با سایر چوب های مورد استفاده در صنعت مبلمان کشور را دارد در حال حاضر و با اجرایی شدن طرح استراحت جنگل اهمیت واردات چوب بیشتر نمایان خواهد شد. اگر چه توس همچون چوب راش دارای نقش های برجسته و زیبا نمی باشد اما نباید فراموش کرد که از استحکام بالاتری برخوردار است که می تواند در قسمت های داخلی مبلمان اداری و خانگی مورد استفاده قرار گیرد.